Rejsegilde i kunstens tegn – VAK bygger videre på visionerne

Rejsegilde i kunstens tegn – VAK bygger videre på visionerne

Tilbage i april lagde vi vejen forbi Jyderup, hvor VAK – Vestsjællands Arbejdende Kunstværksteder – markerede næste kapitel i deres kunstneriske rejse: Udvidelsen af deres værkstedsfaciliteter.  

Under trækonstruktionen og den dansende krans med Dannebrog i toppen summede byggepladsen af liv, da kunstnere, håndværkere, naboer og samarbejdspartnere var mødt talstærkt op for at fejre både byggeriet og den særlige VAK-ånd. 

Talerne hyldede fællesskabet og det stærke samarbejde bag projektet – og i ægte VAK-stil blev rejsegildet rundet af med kreativ catering. Pølserne måtte vige – til håndværkernes store overraskelse – for krydret tahin-gryde, salte snacks og candyfloss med drys af (næsten ægte) byggestøv. En menu, der matchede dagens blanding af håndværk og kunst. 

VAK kort fortalt

VAKs rødder går tilbage til 1948, hvor Jens Christian Juul Jensen skabte de første rammer for det, der senere blev Vestsjællands Arbejdende Kunstværksteder. Hans kone Ellen samlede arbejdernes børn omkring sig, og stedet blev hurtigt fyldt med både liv, håndværk og fællesskab. 

Senere tog nevøen Mogens Larsen stafetten videre, og med ham voksede VAK til et sted for eksperimenter, vilde idéer og kunstnerisk udvikling. 

I dag lever ånden stadig: Et kunstnerdrevet frirum, hvor man lærer af hinanden, løfter hinanden og deler viden på tværs af fag og materialer. Her er nysgerrighed og samarbejde en del af værkstedskulturen, og midt i svejsegnister og duften af træ opstår noget helt særligt; fællesskab med kant og karakter.

 

Kreativiteten kræver plads

Med over 150 medlemmer og en række tunge værkstedsfunktioner er der behov for kvadratmeter, der er gennemtænkt og godt udnyttet.  

Den nye bygning bliver en vigtig brik i VAKs ambition om at skabe et moderne værkstedsmiljø, hvor klassiske teknikker som træ- og metalbearbejdning møder digitale værktøjer som laserskæring og 3D-modellering.  

Her støbes i bronze, aluminium og voks, skæres i træ og plast og der eksperimenteres konstant på tværs af materialer, teknikker og kunstneriske udtryk. 

 

Sammen med arkitekt, bygherre og bygningsrådgiver har vi bidraget med løsninger til installationer, klimaskærm og det sunde indeklima. Alt sammen for at sikre optimale forhold for både kunstnere, materialer og maskiner.  

Vi ser frem til at følge den videre udvikling af bygningen og de mange kreative kunstprojekter, der kommer til at tage form i de nye rammer. 

Læs evt. mere om VAK her.

Leave a Comment