Vi deltager i Building Green 25’

Vi deltager i Building Green 25’

Kom med til Building Green og hør hvordan 150 år gamle japanske byggeteknikker kan hjælpe os med at bygge mere klimavenligt i dag.

Vi glæder os til at være med, når Building Green igen samler branchen i København, to dage i august, med oplæg, debat og ny viden – denne gang med fokus på biobaserede byggematerialer og vejen mod et lavere klimaaftryk i byggeriet.

Hos henrik-innovation sætter vi i år fokus på Design for Disassembly – set gennem japanske briller og med et helt særligt tema: Genbrugstræ fra japanske trækonstruktioner.

 

Tabel 1: Viser de indlejrede CO₂-emissioner fra Kunitani-huset sammenlignet med et tilsvarende hus med samme geometri, modelleret med konventionelle byggemetoder. Det konventionelle hus er modelleret med mineraluld, jomfrueligt træ og et traditionelt punktfundament af beton og stål. Kunitani-huset derimod anvender træfiberisolering, en genbrugt trækonstruktion samt et fundament af sten og fyrretræspæle. 
Figur 1-3: Denne billedserie viser, hvordan kulstof bevæger sig i kredsløb, og sammenligner to måder at bruge biomasse på: at brænde den for at producere energi eller at lagre den i bygninger over flere livscyklusser – som det er gjort i Kunitani-huset.

 

Vores kolleger Helena og Maki vil gå på scenen og tage publikum med på en rejse til Japan og de japanske landsbyer – hvor man i mere end 150 år har indbygget DfD-principper i konstruktionerne, længe før vi overhovedet satte navn på dem – og bl.a. snakke om:

  • Hvordan kan Danmark lære af århundredgamle teknikker fra traditionelt japansk byggeri?
  • Hvordan behandles biobaserede byggematerialer samt genbrug og cirkulær økonomi i LCA, og hvilke konsekvenser har dette for vurderingen?

 

Når fortidens byggeteknikker peger fremad

Vi bygger igen mange trækonstruktioner i Danmark – trækonstruktioner, som vi ved, kan holder i mange hundrede år, hvis vi ser på gamle bindingsværkshuse.

I Japan er trækonstruktioner også en tradition, og for mere end 150 år siden indtænkte man Design for Disassembly (DfD) principper i japansk byggeri. Det er en stor fordel i dag, hvor store mængder genbrugstræ kan udvindes fra gamle huse og hos henrik-innovation ApS arbejder vi med at give disse materialer og bygninger nyt liv.

 

Så hvad kan vi lærer fra Japanske DfD-projekter og implementere i Danmark, når vi bygger trækonstruktioner i dag?

Vi lover et skarpt oplæg, masser af perspektiver – og ikke mindst et bud på, hvordan vi bygger til fremtiden med inspiration fra fortiden.  Hør med og deltag i Helena Maria Hammershaimb (LCA specialist) og Tomonori Makita (senior energi- og indeklimakonsulent)’s oplæg:

Torsdag d. 21. August, kl. 14.45–15.20

Charlottehaven
Hjørringgade 12C
2100 København Ø

Læs evt. mere om Kunitani House-projektet her

Leave a Comment